Sommige jongen uit de XperiBIRD.be-nestkastjes kregen het bezoek van een ringer! Maar waarom worden vogels geringd? En hoe gebeurt dat?
Het ringen van wilde vogels is een wetenschappelijke methode die erin bestaat een metalen ring aan te brengen rond de poot van de vogel: dit wordt zijn ‘identiteitskaart’, want elke ring heeft een unieke code. Als de ring van een vogel wordt gelezen (bijvoorbeeld als hij opnieuw gevangen wordt of als hij gewond of dood teruggevonden wordt), dan kunnen we precies weten om welke vogel het gaat en wanneer en waar hij werd geringd.
De kaarten op de site BeBirds (Belgische ringcentrale) geven een beeld van alle meldingen van geringde vogels in België sinds 1927.
De medewerkers worden gecertificeerd door het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.
Wie ringer wil worden, moet een doorgedreven opleiding volgen (ten minste 2 jaar). De ringer moet een hele reeks aanbevelingen volgen om bij het ringen de jonge vogels zo weinig mogelijk in hun rust te verstoren.
De ring
De ring kan worden aangebracht op jongen die nog moeten uitvliegen of bij volwassen vogels, in het kader van ringcampagnes of als volwassen ongeringde vogels worden verzorgd in een revalidatiecentrum. De ring wordt rond de poot van de vogel aangebracht. Er bestaan dan ook ringen in verschillende maten afhankelijk van de te ringen vogelsoort.
Waarom vogels ringen?
Wat is het nut van deze ‘identiteitskaart’ voor vogels? Dankzij de ringen kan de evolutie van de vogelpopulaties in kaart gebracht worden.
Deze populaties evolueren als gevolg van natuurfenomenen zoals het weer, dat een invloed heeft op de voedselbronnen van bijvoorbeeld mezen. Maar ook als gevolg van door de mens veroorzaakte fenomenen, zoals de wijziging/vernietiging van habitats of daarentegen het voorzien in nieuwe voedselbronnen of nestkasten. De individuele opvolging door ringen is de meest geschikte en doeltreffende methode om de demografie en de verplaatsingsstrategieën van wilde vogels (stand- of trekvogels) in kaart te brengen. Daarmee kunnen wetenschappers deze populaties opvolgen om achteruitgaande populaties te herstellen of nieuwe afnames te vermijden en tijdig aan de alarmbel te trekken.
Is het ringen hinderlijk voor de vogels?
We zouden kunnen vermoeden dat deze gebeurtenis zeer verstorend is voor het nest en dat de jongen die door mensenhanden zijn aangeraakt, verstoten zouden worden door hun ouders. In tegenstelling tot zoogdieren gebruiken vogels echter niet hun geurzin om hun jongen te herkennen. Daardoor zullen ze hun nakomelingen niet verstoten nadat ze aangeraakt werden.
Help de wetenschap vooruit!
Om de jongen in jullie nestkastje te laten ringen, kan je een e-mail sturen naar info@xperibird.be zodra de eieren beginnen uitkomen. Het ringen van mezenjongen gebeurt 8 à 10 dagen nadat ze uit het ei gekomen zijn. Wij verwittigen dan een ringer in jouw streek. Zodra die de gelegenheid heeft om de jongen te komen ringen, zal hij contact met jullie opnemen. Aangezien het voor de ringers een zeer drukke periode is, vragen wij om begrip wanneer dit niet mogelijk zou blijken.