In januari 2019 vernamen we er dat een vogelringer op 1 november 2018 een ring bekeken heeft, die in een nestkast van XperiBIRD.be aangebracht was bij een jonge koolmees. Dit gebeurde op 9 mei van dat jaar, dus 5 maanden en 23 dagen voordien. Het jonge mannetje werd gezien in Wetteren, bij de school waar hij werd grootgebracht (Scheppersinstituut Wetteren).
Vogels ringen is inderdaad nuttig: we verkrijgen zo informatie over hun overlevingskansen (en dus de leeftijd) en over hun verplaatsingen. Maar je moet natuurlijk het geluk hebben een geringde vogel opnieuw in de gaten te krijgen of te vangen!
Wanneer er veel vogels geringd en geringde vogels gemeld worden – herkenbaar aan de unieke code op hun ring –, kunnen ornithologen al die gegevens bijeenbrengen. Zo krijgen ze een steeds nauwkeuriger beeld van de demografie van de verschillende soorten. Afzonderlijke vogels volgen door ze te ringen is immers een van de meest geschikte en efficiënte methodes om de demografie en het verplaatsingsgedrag (ter plaatse of tijdens de trek) in kaart te brengen. Wetenschappers kunnen bovendien deze populaties opvolgen om in te grijpen als die het niet goed doen, om ervoor te zorgen dat er geen andere achteruitgaan en om tijdig aan de alarmbel te trekken.
Maar hoe ring je nu een jonge vogel? Kijk maar naar dit filmpje dat een deelnemende school vorig jaar gemaakt heeft!
Om de jongen in jullie nestkastje te laten ringen, kan je een e-mail sturen naar info@xperibird.be zodra de eieren beginnen uitkomen. Het ringen van mezenjongen gebeurt 8 à 10 dagen nadat ze uit het ei gekomen zijn. Wij verwittigen dan een ringer in jouw streek. Zodra die de gelegenheid heeft om de jongen te komen ringen, zal hij contact met jullie opnemen. Aangezien het voor de ringers een zeer drukke periode is, vragen wij om begrip wanneer dit niet mogelijk zou blijken.
Wil je meer weten over ringen? bekijk dit artikel van vorig jaar.
In de nestkastjes is de lente in volle gang Een ijverige medewerker