Niet alleen dieren van onze soort kunnen door een epidemie worden getroffen! Dit jaar treft een epidemie volwassen pimpelmezen. Dit is merkbaar want de getroffen vogels bewegen bijna niet meer, gezwollen veren hebben en kleverige ogen hebben. Ze hebben een longontsteking. Uiteindelijk sterven de vogels. In tegenstelling tot COVID19 wordt deze ziekte niet veroorzaakt door een virus maar door een bacterie genaamd Suttonella ornithocola. Deze bacteriële longontsteking is echter zeer besmettelijk, dus fysieke afstandelijkheid voor de meesjes moet ook worden toegepast door te stoppen met voeden en door drinkplaatsen verwijderen als u een zieke vogel in uw tuin heeft, volgens vogelbescherming.
Als u een van deze mezen vindt aarzel niet om de meldpunt van vogelbescherming contacteren. Vind u een verzwakte pimpelmees, stop haar dan in een kartonnen doos en contacteer het dichtstbijzijnde opvangcentrum voor vogels en wilde dieren. Was steeds grondig u handen na het vastnemen van een ziek dier.
U kunt ook dode vogels observeren in uw nestkastjes, het gebeurt dat ofwel de ouders ofwel een aantal van de jonge vogels verdwijnen. Voor volwassenen zijn er meerdere oorzaken, maar de meest voorkomende zijn gevangenneming door een kat of een botsing met een raam. Zelden wordt een mees gegeten door een havik. Het overlijden van een van de ouders betekent vaak het overlijden van de jongen, omdat de ouders niet meer in staat zijn om ze te voeden. Als de jongen voor de vlucht verdwijnen, is het mogelijk dat het nestkastje is bezocht door een roofdier zoals een eekhoorn of een marter. Dit is de wet van de natuur.