Praktisch

 

 

Vooraleer je je inschrijft, kan je best eerst een plaats voor je nestkastje zoeken en de technische vereisten inkijken:

  • Hang het nestkastje aan een boom, aan een muur of een andere plaats die geschikt is voor vogels (hoog, zo rustig mogelijk en dicht bij struiken of bomen). Richt het bij voorkeur naar het oosten of het zuiden, want er komt minder neerslag uit die richting. Plaats het minstens twee meter boven de grond en zorg dat er geen roofdieren bij kunnen (zo is een tak niet goed ...).
  • De camera functioneert zonder internetverbinding; het systeem werkt lokaal op een computer van de school. Er is alleen een internetverbinding nodig om gegevens op de website in te voeren en om blogs te publiceren.
  • Je moet de in de nestkast geplaatste camera met een lange ethernetkabel verbinden met een adapter en een stopcontact (geplaatst binnen de school). Vaak kun je de ethernetkabel door het raamkozijn laten lopen.
  • De kit is gratis en voorzien van al het nodige materiaal, behalve de computer en de lange ethernetkabel, waar je zelf voor moet zorgen. Je koopt die kabels in computerwinkels of op het internet. Naargelang de lengte kosten ze tussen 5 € en 20 €.
  • Je haalt de kits bij voorkeur af in het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel of wanneer de truck van XperiLAB.be in jouw buurt voorbijkomt. De regelingen omtrent de afhaling / verdeling zullen bij het begin van het schooljaar verduidelijkt worden.
  • Dit project is een project van burgerwetenschap: de scholen voeren hun waarnemingen (aantal gelegde eieren, uitgebroede eieren, enz.) in op de website, zodat wetenschappers van het museum ze kunnen gebruiken. Het succes van het project steunt dus op de motivatie en de inzet van de leerlingen. Als de kit goed gebruikt wordt, blijft deze ook de volgende jaren eigendom van de school.

We hebben ook handleidingen voor de installatie en het gebruik van de camera en voor het invoeren van gegevens opgesteld. Je kunt ze hieronder downloaden.

Inhoud van de XperiBIRD.be-kit

Installatiehandleiding

Gebruikshandleiding voor de camera

Gebruiksaanwijzing bij de website

XperiBIRD.be-Almanak