XperiBIRD.be is een educatief project dat het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen en Google.org in 2016 op touw hebben gezet.
Lagere en secundaire scholen in heel België krijgen gratis nestkastjes, waarin een door een nanocomputer gestuurde camera steekt. Hiermee kunnen de leerlingen heimelijk toekijken hoe het er op veel mezennesten aan toe gaat.
Dit is het eerste project van dien aard in ons vlakke land. Op een wonderlijke wijze brengt het natuurwetenschap en techniek samen. Het wil dan ook heel wat bereiken: jongeren van 10 tot 14 jaar aan burgerwetenschap laten doen, zodat ze belangstelling krijgen in wetenschap en techniek.
Met de camerabeelden kunnen de klassen immers wetenschappelijk waardevolle gegevens inzamelen (de soort op het nest, het aantal gelegde eieren, de data waarop die uitkomen ...). De leerlingen voeren de gegevens in, die dan op het internet verschijnen in de vorm van een interactieve kaart van de nestkaarten. Voor de wetenschappers van het KBIN zijn die gegevens buitengewoon interessant onderzoeksmateriaal.
XperiBIRD.be deelde al 200 nestkastjes uit en in van plan om er in de twee volgende jaren nog 400 te bezorgen. Zo bouwt het een indrukwekkend observatienetwerk waarmee we op middellange en lange termijn overal in België nestelende zangvogels kunnen opvolgen.
Nestelen mezen in heel België altijd rond dezelfde tijd? Bestaat er een verband tussen het aantal jongen en de tijd waarop een kastje geplaatst is? Treden er van jaar tot jaar verschillen op? Met de gegevens die we met XperiBIRD inzamelen, willen we al deze vragen beantwoorden!
Je kunt het nestkastje zelf probleemloos plaatsen. Met de gebruiksvriendelijke camera maak je live-opnames van het gebeuren op het nest. Wil je er meer over weten? Kijk dan even naar de technische vereisten en de handleidingen!
Bij voorkeur brengen we de observatiekits naar scholen de wetenschapstruck van XperiLAB.be terwijl hij met dit laatste project bij ze langskomt. Verder kunnen scholen en verenigingen die rond wetenschappelijke of technologische educatie werken, via het contactformulier voor XperiBIRD.be inschrijven.
Deelnemen DatabankDe inschrijvingen zijn afgesloten.
Klimaatwijziging, verstedelijking, vervuiling ... helaas wordt de biodiversiteit vandaag langs alle kanten belaagd. Als we de planten en dieren rondom ons willen beschermen, hebben we wetenschap en onderzoekers nodig. Wat door een soort te onderzoeken en zijn gedrag en gewoontes te kennen, kunnen we vaststellen op welke manier ze bedreigd wordt en hoe we ze beter kunnen beschermen.
Voor een betrouwbaar onderzoek hebben wetenschappers zoveel mogelijk informatie nodig en wij kunnen hen hierbij helpen. Met de inzet van burgers kunnen wetenschappers immers veel meer gegevens inzamelen, dan wanneer ze alleen moeten werken. Daarom doen we mee!
Met XperiBIRD.be gebruiken we bovendien de nieuwste technieken om de biodiversiteit te ondersteunen! De miniatuurcamera in het nestkastje wordt gestuurd door een singleboardcomputer, “Raspberry Pi”, die je volledig kunt programmeren zoals je wenst: elke beweging in het nest opnemen, op aanvraag foto’s nemen... Met deze technologie komen we middenin de “huiselijke kring” van de mezen zonder ze te storen. We kunnen dus ongehinderd observeren, tellen, gegevens verzamelen ...
Wat is het uiteindelijke doel van dit project? We willen leerlingen, burgers, rechtstreeks betrekken bij de bescherming van de biodiversiteit in onze dagelijkse omgeving! En laten inzien dat de nabije natuur buitengewoon rijk en ongelooflijk boeiend is!
Waarom bestuderen we een gewone soort?XperiLAB.be is onze vrachtwagen waarmee we de wetenschap laten ontdekken: negen laboratoria waar leerlingen van 10 tot 14 jaar wetenschappelijk onderzoek kunnen verrichten. Zo krijgen ze zin in wetenschap en in de wetenschappelijke methode!
De scholen bij wie de wetenschapstruck van XperiBIRD.be langskomt, zullen op dat ogenblik het nestkastje van XperiBIRD.be ontvangen. Had je graag dat deze vrachtwagen tijdens het schooljaar 2018-2019 bij je school op bezoek gehad? Schrijf je dan begin 2018 in via de website XperiLAB.be.